travelog- Santuari Sungai Ikan Chiling Kuala Kubu Bharu

Kuala kubu bharu Selangor,ramai yang tidak menyedari akan kewujudan sebatang sungai yang dikenali sebagai Santuari Sungai Ikan Chiling kuala Kubu bharu.IMG_6479Terletak berhampiran bukit fraser,sungai ini juga mempunyai banyak keistimewaannya yang tersendiri.

IMG_6476Pengunjung perlu melintasi 6 batang sungai kecil sebelum sampai ke sungai utama chiling.Penggunaan sandal atau selipar bertali membantu perjalanan anda.bagi mengelak pasir masuk kedalam kasut.

IMG_6475keindahan flora dan fauna,serta air yang tenang mendamaikan pengunjung sepanjang pejalanan menuju ke puncak air terjun sungai chiling.

IMG_6472Kemunculan ikan Kelah yang timbul dipermukaan air membuatkan pengunjung tidak melepaskan peluang bergambar dan memberi makan.

IMG_6470Pejalanan mengambil masa hampir sejam menuju ke lintasan yg terakhir

IMG_6474Puncak sungai chilling,suhu air sungai yang sejuk menambah keterujaan pra pengunjung kesungai ini.

Bagi mereka yang tidak pernah ke sungai ini,aku sarankan korang cuba terokainya.Ini adalah satu2nya sungai terbersih pernah aku pergi,setiap pengunjung diwajibkan mendaftar berapa bnyk botol minuman,plastik maupun yg hendak dibawa naik,agar tiada sebarang sampah yang tertinggal diatas.Pelancong antarabangsa juga tidak ketinggalan melawati sungai in,jadi sebagai warganegara malaysia ape tunggu lagi?jangan lepaskan peluang menerokai khazanah negara ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: